Konspiratoriet

Välkomna till konspiratoriet – den politiska hemslöjden

President Obomba är nu på väg in Pakistan med sina soldater, till synes utan någon plan. Men visst finns det en plan, men kanske inte just Obama känner till planen. Pentagons generaler känner till den. Dom har filat och övat länge. Kina är nu omringat, med en dynamitgubbe i norr och en i söder – i norr förstås smällen mellan koreanerna som amerikanarna kan släppa loss när som helst och i söder kärnladdningen mellan Pakistan och Indien som lika enkelt kan detonera när amerikanarna har lust att provocera fram smällen.

Kinas president Hu Jintao och premiärminister Wen Jiabao svettas. Dom ler stelt för dom har spelat global ‘Risk’ med amerikanarna länge. Afrika har till stora delar övertagits av kineserna och nu kliver dom över Gibraltar. Häromdagen annonserades att dom fortsätter att ösa in pengar i det fattiga Spanien som bröt sin förlovning med USA när dom deserterade från Irak, rätt så lacka på de amerikanska generalerna i Irak.

Pentagon har i åratal jobbat med olika hotbilder. Palme likviderades och försvann. Det finns rader av tjänstemän och lojala medarbetare på universitet som kan allt: specialister på varje grannskap i hela Sydasien och Ryssland därtill. Alla generaler i Pentagon som ända sedan de, som små knattekrigare kom in i Pentagon har övat och övat, simulerat och simulerat och längtat och längtat efter få prova om deras krigsspelsteoretiska konstruktioner och krigsuppfinningar fungerar  i verkligheten i ett riktigt storkrig: ”Om gulingen gör så, så bombar vi, och om Sasha gör så så bombar vi och ….”.

Nån tråkmåns i Vita huset har alltid satt stopp för planerna och inte tyckt att krig är lika naturligt som de uniformerade i Pentagon. Generalerna och överstarna har svårt för sina chefer i Vita huset som mer eller mindre har plockats upp från gatan. Barack var på väg till advokatkontoret när han istället vek in på Pennsylvania Avenue. Hillary skötte hushållet åt Bill. Pentagons generaler trivdes naturligtvis bättre med Bush, Rice, Nixon och Kissinger, även om  Hillary på kort tid har bytt världsbild och betraktar en liten australiensare med ryggsäck och palestinaschal – Julian Assange som det största hotet mot världsfreden.

Världen har förändrats sedan Bush I och II drog igång sandstormen i Irak 1991. Saddam är borta. Stora delar av Irak och Afghanistan ligger i ruiner. Kineserna är starkare. Generalerna i Pentagon är naturligtvis inte alls glada åt att Nixon på 70-talet sa åt kineserna: ”bli demokratiska, bli kapitalistiska!” Nu när Kinas ekonomi är den näst starkaste ekonomin i världen och just har passerat Japan, så vänder sig nog Nixon i sin grav och muttrar: ”‘Tänkte inte på det”. Nixons ideologiska kvarlever i Pentagon – generaler och överstar har i alla fall tydligt hutat åt Barack, Hillary och Joseph(Biden):  ”Nu gör ni som vi säger annars blir vi förslavade och får åka ut på landet för att plantera ris och det vill vi inte, eller hur? Det är bara att välja – antingen kravlar vi oss över Himalaya nu, eller också får vi göra det senare. Och blir ni för stökiga så flyger vi in Sarah från Alaska – hon ska ju ändå hit om några år”.

Det finns en annan variant på konspirationsscenario – att Putin och Kina försöker få in Obama i Pakistan, där USAs ekonomi ska utarmas och det amerikanska imperiet söndervittra precis som det sovjetiska för några decennier sedan. President Carter och hans rådgivare Zbigiew Brzezinski gnuggade då händerna, när Sovjetmakten marscherade in i den afghanska imperiefällan för destruktion. Redan på drottning Victorias tid kallades Afghanistan för imperiets kyrkogård. Tillbaka till huvudteorin.

President Obamas säkerhetspolitiska grupp har tänkt, i utrikesdepartementet har man grubblat, i försvardepartementet har man vänt och vridit på alla flygplansmodeller, i kongressens alla utskott har man gnölat och gnällt. Ekonomins alla utskott och departement har naturligtvis summerat krigens möjlighet att ge inkomster och jämfört med kostnaderna.

Obama står beredd med  sina kärnvapen nånstans i bergspassen mellan Afghanistan och Pakistan. Framför honom står pakistanska generaler som kivas om att få hålla sina händer över den pakistanska kärnvapenknappen och en liten man med sikhskägg och ljusblå turban svettas i Indien över sin kärnvapenavtryckare. Det är inte någon slump som har lett oss till det här läget. Det är inte något som bara råkade rullas igång när George Bush nr 2 fick sina ‘temper tantrums’ i Vita huset och drog i gång krigen i Irak och Afghanistan – krig utan legitimitet – Irak utan massförstörelsevapen och Afghanistan utan någon träff på Bin Laden trots att man har försökt att skjuta prick på allt och alla i snart tio år. Även om krigen i Irak och Afghanistan gick igång ‘by chance’, så har Palestina legat och pyrt och retat varenda muslim i åratal från Marockos kust i väster till Pakistan, Malaysia och Indonesien i öster, så nog har förarbetet gjorts grundligt alltid. USA måste försvara sig mot allt och alla och ha militärer och baser överallt för att känna sig trygga. Precis som när pengarna började tryta till Irak, då släppte Rumsfeld in fotograferna i Abu Gharib och vips så fick Amerika mängder av nya fiender, som de amerikanska soldaterna måste försvara sig mot. Kongressen skickade mer pengar och generalerna i Pentagon blev glada. Samma sak i Afghanistan och bombningarna av Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan- nya fiender – mer vapen och soldater.

Obama har retat upp pakistanierna med sina drönare så pass att amerikanarna nu måste långt in i Pakistan för att försvara sig. Är kompassen inställd på Himalayas sluttningar? Känner Obama till hur höga Himalayakullarna är? Pentagons order till Obama är att ta sig över kullarna in i Tibet och igenom Chiahaiöknen och sedan vidare mot Peking. Under tiden har Biden förberett brasan på norrsidan eller kanske redan sett till att nån galen koreansk överste har tryckt på knappen och blåst bort Korea och norra Kina, så att Hu Jintao och Wen Jiabao är lagom möra när Obama når fram …. om han når fram.

Om det fanns någon rättvisa i världen skulle Bush, Cheney, Powell och Rice iaktta allt detta bakom galler i Haag, men amerikaner är ju undantagna från den typen av trista och osäkra processer. Amerikaner trivs bättre med abbonerade platser på rätt sida skranket när det drar ihop sig till Nürnbergliknande förhållanden.

Annonser
Be the first to start a conversation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: