Filmen om Wikileaks – journalister skjuts

Inläggen om Wikileaks


Filmen om Wikileaks

SVT1-produktionen (finns inte längre 2011-12-25 – varför?) är gjord på engelska och jag hoppas att den kommer att visas runt om i världen. Bosse Lindquist, Jesper Huor och medarbetare Päivi Suhonen, Johannes Wahlström, Armin Turkanovic, Lars Grandstrand, Sven Lindahl m fl har gjort detta. Johan Brånstad och Ingemar Persson är ytterligare namn.

Den amerikanska Apachehelikoptern som flyger på låg höjd över en stad i Irak och skjuter journalister från nyhetsbyrån Reuter, spränger en bil där barn finns, skjuter en man som försöker hjälpa journalisterna – kommer inte att leda till något rättsligt eftetspel (annat än Assange hotas med långvarigt straff). De amerikanska soldaternas skjutande är en del av ‘normala’ vardag i ett krig.

Bra journalistik har enorm betydelse för framitiden. Det är omöjligt att säga hur många människors liv ett sånt här reportage kan rädda – om det väcker politiker och människor runt om i världen.

 

 


Rysk intervju med Assange
Ytterligare en glimt i den här ryska intervjun av Assange som person, nu när han är starkt ifrågasatt som människa och väntar på rättegång. Man kan fråga sig om Assange råkat ut för ett samarbete mellan svensk myndighet och främmande makt – måhända ett samarbete som 1986 plockade bort en annan för USA obekväm person. Att Assange är obekväm det har vi ju förstått eftersom han ‘hotar världen’.

Annonser
Be the first to start a conversation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: