Om sidan

Ansvarig för sidan: Bertil Jansson

Bilder och berättelser från andra sidan i Afghanistan saknades. Därför kunde kriget fortsätta. Journalisterna klarade inte sin grundläggande uppgift att rapportera. Amerikanska militären avskyr bilder på vad som händer. Häromdagen skrev en av de som sköter smutsjobbet kring drönarna i  The Guardian. Sanningen om varför världens fattigaste land lyckas motstå världens starkaste armé i mer än 10 år får vi därför aldrig riktigt fram, alltmedan Karzai vrider sig i amerikanernas grepp om hans hals. Men folken i små länder har vunnit över Goliath förr, sist var det – Vietnam.

Världen hade kunnat se väldigt annorlunda ut om Palestinafrågan hanterats annorlunda, och om Bush och Rice hade ägnat sig åt något annat än politik. Men visst, det är inte personerna, utan de krafter som driver fram personerna som är det viktiga i politiken.

Snowden och Wikileaks behövs.
Kritik mot Pentagons underhuggare – den svenska regeringen – behövs. Bildt och Reinfeldt och socialdemokraterna har ett stort ansvar. Journalisterna som inte får fram berättelser och bilder från andra sidan har ett stort ansvar och därmed är propagandans verktyg och inte håller sig till sin etiska yrkeskod att belysa verkligheten allstidigt.

Det behövs politiker som ser till de som arbetar med låga löner, de som inte har jobb, de som är sjuka och pensionärer. Vänstern behöver en politik kring produktionen med en förståelse för psykologi och system – och ersätta en romantisk syn på kollektivet med förhoppningar och förväntningar på det mänskliga psyket som är rimliga, så att industrin och den offentliga sektorn kan drivas på ett sätt som ger upphov till överskott som kan användas i välfärdssystemen. Utan exportindustrin stannar Sverige och då blir det ingen import. Vänstern kan ta plats och fylla det tomrum som uppstår när socialdemokraterna numera kan räknas in i det blå blocket.

”I alla tider har människor drömt om och kämpat för en värld där ingen behöver gå hungrig, en värld utan förtryck och utan krig. Ropen på bröd, frihet och fred ekar genom historien”

Boken ‘Jämlikhetsanden’ – I Thailand och Brasilien har en relativt kort period med politik lite mer inriktad åt vänster givit stora resultat i ekonomin – fler människor har inkluderats i samhället, även om båda länderna nu brottas med det som möjligen är efterdyningarna när de stora massorna i befolkningen blir mer aktiva.

När det gäller länkarna så finns det länkar t ex till Höökmark, Fidel och Hugo Chavez – personer som har eller har haft erfarenheter, uppfattningar och vinklingar som är intressanta, fast jag nödvändigtvis inte håller med dom.

America Vera-Zavala har sagt en kommunist behöver inte stå till svars för den östeuropeiska kommunismens illgärningar, dagens socialdemokrater behöver inte stå till svars för tvångssterliseringar på 30-talet och ungmoderaterna behöver inte ställas till svar för högerns blockering av kvinnlig rösträtt i början på förra århundrandet. Och så kan man väl tillägga att Hägglund inte ska behöva svara för de kristnas häxbränningar.

Ju längre tiden har gått desto mer har både Hägglund och Björklund och även Reinfeldt och Borg gjort sig ointressanta. Deras form av kapitalismen hade inte heller med vanlig enkel psykologi och kunskap om hur människor fungerar. Riskkapitalister är inga hjälparbetare, har man lite sent upptäckt. Tänk om den insikten funnits med i början innan man började slita och riva i sjukvård och skola.


Ur Naomi Kleins bok ”Chockdoktrinen” (2007)

Självmorden fördubblades 10 år efter den ekonomiska krisen. Förväntad medellivslängd i Sydafrika minskade 13 år från år 1990 när Nelson Mandela frigavs.
I Ryssland flyttades mellan 1990 och 1996 hela 72 miljoner människor under fattigdomsgränsen och antalet narkotikamissbrukare steg mellan 1995 och 2005 med 900 procent till 4 miljoner människor.

Nästan varje politisk och ekonomisk kris från 1970 och framåt har lett till att resurser förts över från offentligt till privat och från medelklass till överklass.


Ur Irka Cederbergs bok ”Född fördömd” – om Europas romer

Ett folk som har bott bland oss i tusen år, men vi känner dem fortfarande inte och vill helst inte se dem överhuvudtaget. Redan tidigt jagades de bort från städer och byar och tvingades att ständigt vandra från plats till plats. De har varit fredlösa. Det har funnits tider då europeiska furstar anordnade nöjesjakt på romer. Under andra världskriget drabbades de i hög grad av Förintelsen. Sarkozy drog igång ett nytt journalistsiskt intresse för romerna och romernas situation. Den svenska rikspolischefen har bidragit, genom att inte kunna agera på ett tydligt sätt. I Sverige har vi ju inte ministerstyre har vi fått lära oss. Det betyder att Ullenhag, Reinfeldt och Ask går fria och kan liksom vi andra bara ruska på våra huvuden och sucka.

Läs också Isabel Fonsecas bok ”Begrav mig stående”, där allt detta finns beskrivet och också hur romerna hade det kring Warszawas järnvägsstation i början på 1990-talet.

Läs Gunilla Lundgrens bok  ”Aljosha – zigenarhövdingens pojke” – om Dimiter Taikons liv som undersköterska på St Görans sjukhus i Stockholm och hur han dolde sitt ursprung.

Läs Hans Caldaras ”I betraktarens ögon” om kalla vintrar i dåliga husvagnar i Sköndal och om hur den socialdemokratiska ministern Herman Kling avfärdade dom med att dom hade resandet i blodet, men också om hur Rosa Taikon och hennes familj klarade sig kalla vintrar pga hyggliga bönder på den svenska landsbygden.


The Roma Journeys – en ny stor fotobok av Cia Rinne, Joakim Eskildsen och Günter Grass, som visar en del av verkligheten – foton och en del text. Det vore intressant att veta vilka synpunkter, Allan Schwarz, romsk integrationskonsult har på den här boken, en bok som gör den fattigdom som europeisk rasism har skapat till fotokonst.

Att lära sig ett språk är en insats mot diskriminering och för fred och kommunikation. Den här länken Romska för gazjer
kittlar_2.jpg

visar grunderna i kelderash, en av de stora romska dialekterna. Den som vill höra hur romani låter kan lyssna på Sveriges radios romska redaktion.


Pierre Schoris böcker om kriget i Afghanistan – ”Vägen ut ur Afghanistan” och ”Draksåddens år”


Annonser
Be the first to start a conversation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: