Kim Jong-nam på ett annat sätt

Posted on 26 februari, 2017


Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-un mördades 2017-02-13. Det hela är ju en rätt enkel historia – nordkoreanska underrättelsetjänsten gjorde det, klara och tydliga motiv, punkt slut. Så nöjer vi oss med det och går vidare till nästa nyhet … Men stopp! Det finns utrymme att ifrågasätta, att vända på Kim och ifrågasätta händelserna på flygplatsen i Kuala Lumpur.

USAs försvarsminister, general Mattis varnade för någon vecka sedan Nordkorea och sa att om Nordkorea bråkar så kommer svaret att bli ”överväldigande”. USA känner behov av att förtydliga sig mot Nordkorea. Mattis varning är ett sätt. Varningen kan behöva kompletteras. Kim Jong-Nam, nä, nä, säger ni och kanske har ni rätt. Men ändå, om ni nu föreställer att ni är chef för CIA och får ordern från Pentagon ”Ett förtydligande behövs”, vad gör ni?

Men innan vi går vidare kanske de mörka männen i Pentagons källare bakom Mattis, vill något ytterligare. Låt mig förklara. Det kommer förr eller senare behövas en urladdning mot Nordkorea. Det går inte för sig att nordkoreanerna springer omkring med atombomber hängande i hölstret. Det måste bli ett stopp på det. Pentagon har ju förkärlek för att lösa problem med våld, något som världsopinionen gång på gång retar sig på ända sedan 1956 när amerikanarna gav sig in och fibblade i det vietnamesiska valet, ett fibblande som så småningom ledde till 3 miljoner människors död varav 50 000 amerikanska soldater.

Att ge sig på Nordkorea våldsamt måste backas upp med många argument. Så Mattis lämnar sin order till CIA med en komplettering: – Kommer ni på nåt sätt som kan bidra till att vår framtida attack mot Nordkorea motiveras tydligare, så lägg gärna till det!

Sedan kan ju vän av ordning undra, varför komplicera saker och ting? Varför inte släppa bomben över Pyongyang genast? Men då glömmer ni bort en liten komplikation, nämligen den tystlåtna, lätt irriterade, vaksamma och begåvade kejsaren av Kina och hans kamrater, som är Pyongyangs enda vän i en annars ur Pyongyangs synvinkel ödslig värld.

Vi ska inte dyka ner i  komplikationen Kina som bl a består av dollarkurs, Taiwan och sydkinesiska sjön. Vi går bara förenklat vidare, och konstaterar att vi just nu inte vill störa kejsaren av Kina eller? Fortsätt och läs!

Vi vet att ett sätt att tänka inom CIA är att vi ”klipper” en person i Kim Jong-uns närhet. Sånt skrämmer, är påtagligt och obehagligt tydligt. Tanken är ju att den drabbade ska bli mjukare i lederna och mer förhandlingsvillig i sitt förhållande till USA.

När det gäller Nordkorea är ju slutenheten bekymmersam för alla som vill röra sig där. Det är ännu knepigare att ägna sig åt spioneri eller tillhöra kontraspionaget i Nordkorea, naturligtvis livsfarligt. I princip är alla människor i Nordkorea misstänkta för att vara förrädare. Den som söker tillstånd att få prata med en utlänning i några minuter och utlänningar som kommer in i Nordkorea blir i starten automatiskt märkta med ‘red alert’ med misstanke om spioneri.

Om jag nu som CIAs chef skulle vilja göra livet enklare för mig själv och mina fotsoldater, men ändå tydligt markera, så är det naturligtvis behändigt att kunna ge sig på en närstående till Kim Jong-un, som är på resande fot utanför Nordkorea. Men varför just välja Kim Jong-nam? Det kan synas lite ologiskt och kontraproduktivt att ge sig på en av Kim Jong-uns fiender, halvbrodern som har övergivit honom och flyttat till Macao där han har baktalat den nordkoreanska regimen.

Kim Jong-nam har en bakgrund inom Nordkoreas underrättelsetjänst,  men ska ha fallit ur sin fars gunst 2001, när han höggs av japanska polisen med falskt pass på Haneda, Tokyos flygplats. Var Kim Jong-nam den regimmotståndare som han utgav sig för att vara eller behöll han sitt gamla jobb antingen med arbetsgivare i Pyongyang eller varför inte Peking? Skulle det sista vara fallet, då blir hela historien ännu mer intressant och då handlar det plötsligt om två flugor i en smäll eller kanske till och med en trippelfluga. Enligt professor Leonid Petrov på Australian National College så har Kina haft Kim Jong-nam som reserv att ersätta om Kim Jong-un om något skulle ”hända” honom i Pyongyang.

CIAs metod att irritera och göra ledare nervösa genom att taga deras goda vänner av daga kan ju förefalla en smula osmaklig i världsopinionens ögon och dessutom i viss mån medföra risk att bli kontraproduktiv om insatserna blir föremål för diskussion i det allmänna samtalet världen över. Det är alltid bäst om hemlig underrättelseverksamhet om möjligt förblir hemlig om demonstrationen av styrka och iögonenfallande arrogans inte har ett särskilt syfte.

Ni förstår säkert nu vad jag menar. Jag antyder att du som chef för CIA skulle vilja skrämma Pyongyang, men inte på ett sätt som får murvlarnas pennor att glöda världen över.

Då så, då förstår ni alla. Man skickar vidare ordern till t ex den japanska underrättelsetjänsten som skriver en detaljplan, tar sig till Kuala Lumpur och ordnar med ytterligare mellanhänder, för att på så sätt ytterligare försvåra den utredning som kan komma att uppstå, om någon nitisk malaysisk myndighet inte sväljer att det är den sedvanliga hjärtinfarkten som har fällt den fete nordkoreanen. Man hyr två kvinnor från Vietnam och Indonesien för en billig slant, som får utföra dådet och som inte vet ett dugg om vad det handlar om. Tanken var nog att kvinnorna med tanke på den valda metoden, det extrema nervgiftet VX på händerna, själva skulle försvinna som vittnen. Snacka om perfekt upplagt brott. Emellertid tycks den delen av upplägget ha gått snett. Lite illamående har hittills bara rapporterats hos en av kvinnorna.

Resultatet av detta blir att Pyongyang vet vad som har hänt, Kim Jong-un ryser, vilket var det primära syftet, en ruggig signal om att dödens kalla andedräkt svävar kring honom och hans familj. Att mordet sker en bit bort kan ses som en liten finess, som kan ge en fingervisning om att nästa gång kommer han att höra dödens flämtande ännu närmare.

Världsopinionen lämnas i fred.

Att hela tilltaget kryddats med det extremt potenta nervgiftet VX, som enligt amerikanska ordböcker är ett massförstörelsevapen ger ju det hela ytterligare en dimension. Vi vet ju alla hur det kan gå för länder som misstänks vara innehavare av sådana oavsett om det är sant eller inte. I Irak ledde det bl a till svältdöden för 500 000 barn efter sanktioner från Sverige, EU och USA enligt siffror från FN.

Innehav av kemiska massförstörelsevapen kan ju te sig rätt ointressant i det här sammanhanget, där hela historien redan handlar om Nordkoreas innehav av kärnvapen. Men kinesers, sydkoreaners och japaners nervositet ökar naturligtvis ytterligare när nordkoreaner plaskar omkring på Asiens flygplatser med VX i fickorna. Flygresenärer över hela världen reser ragg. Motivationen för action mot Nordkorea höjs väsentligt inte bara bland grannarna i Kina, Sydkorea och Japan.

Dessutom blir kejsaren av Kina urförbannad på sin granne Kim Jong-un, som bara har visat vad han har i högra handen men hemlighållit vad han har haft i vänstra handen. Det hjälps inte hur mycket Kim Jong-un än gnäller och bedyrar att han inte ens vet vad VX betyder.

Antag dessutom spekulativt, att Kim innan sitt frånfälle 2017-02-13 hade sin underrättelseanställning eller på annat sätt hölls i handen av Peking, ja då dunkade USA in en trippelfluga, med ett hårt pekfinger i pannan mitt emellan ögonen på den kinesiske kejsaren och budskap om dollar och sydkinesiska sjön.

Jag tycker det vore rätt listigt av CIAs chef att lösa den eventuella uppgiften från Mattis på det här sättet.

Vita huset meddelar idag att man har ställt in ett första möte med nordkoreanska representanter. Är vi måhända i ett nytt läge? Slutsnackat innan samtal ens påbörjats?

Uppdatering 2017-03-07: Mattis kan sitt jobb det är klart. Kinas kejsare fick spatt enligt planen och skällde ut den fete galningen i Pyongyang efter noter, varpå denne gav sig på sin egen säkerhetsstjänst och undrade
– Va i helvete håller ni på med bakom min rygg?
– Vi har inte avlivat din halvbror, promise!!
Men vi vet ju hur Kim Jong-un fungerar. Det blev slakt i Pyongyang och det nordkoreanska etablissemanget drabbades åter av ett känslomässigt epilepsianfall och hukar nu nästan ända ner till marken.
I Mattis taktik ingår förstås också tanken att stress i Pyongyang, ska leda till ogenomtänkta och för USA gynsamma beslut. Ju fler dumheter Kim Jong-un tar sig för, desto naturligare att USA griper sig an saken. Kim släppte igår i en blandning av raseri och högmod ett antal bomber i japanska havet och Mattis skördar vad han sått. Idag på morgonen, samtidigt som Donald Trump kommit ut med version 2.0 av sitt reseförbud mot araber, så kan vi läsa att Kim Jong-un i ilska över malaysiernas trakasserier mot nordkoreanska ambassaden i Kuala Lumpur utfärdar ett omvänt reseförbud för malaysier, dvs malaysier som är i Nordkorea får inte åka hem. Nåja Malaysia är inne i samma lek dom också. Men ändå, Kim tycks pyssla med gisslantagande! (DN idag) Mycket korkat och ogenomtänkt – indeed! Mattis myser hemma i Pentagon med en kopp te framför teven, alltmedan Kinas kejsare börjar tycka att det nog är lika bra att släppa lös den Galne Hunden som får bita ihjäl knäppgöken i Pyongyang.

Uppdatering 2017-03-08: Kinas utrikesminister har uttryckt de kinesiska tankarna på ett politiskt mer korrekt sätt. ”Man tycker det vore en bra idé om Nordkorea la av att skjuta raketer – två tåg som rusar rakt mot varandra”. Så klart, att ordvalet är tydligare i öga-mot-öga samtal med den förvuxna tonårsbrottslingen i Pyongyang.

Uppdatering 2017-03-21: Just det, idag säger Tillerson att tålamodet med Nordkorea är slut.


Du som behöver lära dig grundarna kring moderna CIA sätt att arbeta, kan titta på det här Youtubeklippet med Mike Morell, CIAs vicesheriff åren 2012-13. Han är överraskande öppenhjärtlig. Intervjun gjordes 2016-08-08 innan vinterns dödliga pest drabbade ryska ambassadörer i länderna kring Rysslands södra gräns. I inslaget kan man förstå att Assads bror redan utraderats enligt konceptet.


2016-02-26: Den israeliska oberoende liberala tidningen Haaretz rynkar ögonbrynen åt att Nordkorea skulle välja VX och därmed riskera att bli avslöjade som innehavare av kemiska massförstörelsevapen.