Bra Margot att du pratar med Ryssland

Posted on 8 februari, 2017

1


Vi lär våra barn att prata med varandra. Grannar som är osams måste prata med varandra. All konfliktforskning talar om vikten av dialog. Alla konflikter innebär att man tycker den andra har helt fel. Det är utgångspunkten. Att ta sig därifrån vidare till något bättre det är vad vill både i barnkammaren och på utrikesdepartementet.

Allt för länge har Sverige styrts av väst och Washingtons och Bryssels rädsla för dialog. Vi måste hålla en enad front. För vadå? Käpprätt åt världskrig? Ryssland har väldigt få anledningar att ge upp Krim och har väldigt svårt att låta den ryska befolkningen i Donetsk och Lugansk lämnas i händerna på Kievs mer eller mindre yviga regimer.

Den andra sidan av saken är att vi varken skar av kontakterna med eller införde sanktioner mot USA när dom invaderade Grenada, eller var med och avsatte Allende i Chile, eller började bomba Irak illegalt. Inte ens när 500000 irakiska barn svältes till döds satte vi stopp. Vi var själva med att genomföra sanktioner. Israels utvidgning av bosättningar på västbanken leder inte ens till tal om sanktioner i FN och bojkotter betraktas som antisemitism.

Det är bra att Jemen idag sätter stopp för väst. Det är absurt att en regering låter en främmande stormakt efter gottfinnande bomba det egna landet. USAs president skramlar om krig till höger och vänster Kina, Nordkorea, Iran, skämtar om krig med Mexico medan Kongressen med McCain i spetsen vill kriga med Ryssland. I dagens utgåva av Foreign Policy klargörs det att ett utvidgat inflytande för Ryssland och Kina i världen särskilt om det paras med partnerskap mellan dom båda inte kan accepteras och att då WWIII är berättigat. I den ryska tidskriften Morgon får läsarna veta att USA förbereder sig för krig med Ryssland. Före jul klargjorde Henry Kissinger att USA har utnyttjat murens fall till att flytta fram sina positioner 300 miles, och det förvånade inte honom att Ryssland är irriterat. Putin själv har högljutt klagat över hur USA flyttat fram sina positioner i Rumänien under falsk förevändning och misstänker att väst skramlar fram krig.

Kriget mot Aleppo har filmats av journalister från BBC och CNN medan journalister kördes bort från fronten i Irak och Afghanistan efter några bilder som visade hur soldater sköt ihjäl barn när dom gick in i hus i Afghanistan, vilket för övrigt är standardförfarande om gruppen är hotad, vilket varje militär får lära sig och som inte hycklar om sin utbildning. Bilderna på hur man sköt ner bland civila från helikopter i Irak var inte heller populära. De som berättar om hemskheterna blir fördömda t o m i Sverige: Assange, Snowden och Manning. Dom är de verkliga hjältarna – riskerar sig själva för att få fram sanningen som kan rädda andra.

Bilder och omsorg om barnen i Mosul finns inte. Det är inte Vladimir Putin som håller i gevären där och då har man en annan måttstock. Dubbelmoralen lyser som neon för den som vill titta.

Margot har gjort riktigt bra saker i förhållande till Saudiarabien, Israel och nu är det dags för Ryssland. Politik är inte bara att vilja, det är att våga också. Lycka till i öster! Lyssna också, prata med ryssar, se hur detta väldiga land kämpar för att sakta bygga demokrati. Ryssland har ingen demokratisk tradition till skillnad från östeuropa och de baltiska staterna. Vi ska också vara medvetna om att alternativen till Putin faktiskt är ultragalningen Zhirinovski och stalinisten Ziuganov hur mycket vi än hoppas på nån upplyst oligark eller annan tunn politiker med folkpartistuk. Ryssarna vill inte ha förvuxna studentpolitiker som ledare i sitt land. De som kan hålla ihop landet som täcker 11 tidszoner, nästan halva jordklotet nu är Putin och Medvedev. Dom har uppgiften att skydda landet från utlänningar som vill åt Rysslands naturrikedomar,  utlänningar som kontrollerar oljan i Irak, men som också vill kontrollera Irans olja.

Och ska vi vara en aning ärliga och om ni har sett och hört Medvedev och Lavrov och jämför dom med USAs personlighetsstörda president – så är det nog rätt klokt att inte enbart söka vår trygghet i Vita Husets numera rätt kusliga korridorer.

Men vänta dig inte att nå några resultat. Kommer du hem och fortfarande är ‘on talking terms’ med ryssarna så är det bra! Resultat kräver långvarig och återkommande dialog. Demonstrationer med flaggor, floskler, slogans och banderoller fungerar inte även om nu Björklund kräver att du ska ägna dig åt det.

Annonser