The End is near Trump

Posted on 5 februari, 2017

0


Donald Trump dansade sina första steg som president till musik han själv valt med sin berömda magkänsla, impulsivt och utan närmare eftertanke – Frank Sinatras My Way som börjar med ”The End is Near …”. När Trump igår den 4 februari på teve sa ”You think our country is so innocent?” inleddes avvecklingen av epoken Trump.

”The end is near” ekade i allas huvuden när Trump började röra på sig på dansgolvet sin första kväll som president. Igår den 4:e februari intervjuades Trump av Bill O’Reilly en superhök, demagog mot demagog, öga mot öga i direktsändning. O’Reilly avbryter på sitt halvfascistiska sätt  ”Putin is a killer”. Trump svarar lugnt ”Tror du vårt land är så oskyldigt?” Det är början på slutet.

Trumps uttalande är i alla stycken korrekt: Jemen, Irak, Afghanistan, Somalia och frågan är om inte Obamas ‘covert action’ mot Putin omsattes i verklighet genom ett antal mord kring julen. USA byggdes på genocid av sin urbefolkning, och har fortsatt i Hiroshima, Vietnam och dödandet i Irak och Afghanistan. CIAs och Pentagons anställda har lön för att mörda. Chiles Allende, som ersattes med Pinochet. Men CIA lyckas inte alltid. Castro överlevde alla försök. Vi känner alla till det här.

I amerikaners ögon och i den svenska politiska elitens ögon kan sådana här jämförelser inte göras. USA har mördat i godhet eller möjligen av ”misstag” som O’Reilly svarade om dödandet i Irak. Ryssland dödar av ondska. Antal och proportioner är också totalt ointressant. Vi får be tusentals familjer i Irak, Afghanistan, Pakistan, Somalia och Jemen om ursäkt men så är det. Vietnameser, kambodjaner, laotier och japaner vet det sedan tidigare liksom de nordamerikanska indianerna och USAs svarta.

USAs president jämför rakt upp och ner och utan krusiduller amerikanska unga hjältar, ‘men and women in uniform’ med en farlig psykopatisk ryss, som hotar hela världsordningen. Trump slungar ut kristallvaserna som exploderar i tusen bitar på marmorgolven i de fina salongerna hos senatorer och kongressmän. Det ekar länge och tystnaden efteråt blir lång och pinsam. Det är oacceptabelt.

Trump brukar vara noga med att hålla sanningen stången. Men i det här ögonblicket tappar han bort sig. En alternativ sanning kunde ha hjälpt honom. Han gör ett felsteg, svarar enkelt, rättframt ärligt och rakt på sak att även USA dödar, när O’Reilly trumpetar fram att Putin är en mördare. Framför den amerikanska tevepubliken som vill se USA ‘stort igen’ och den patologiskt konservativa och skenhelige O’Reilly som tycker fosters liv är viktigare än arabers påstår Trump att amerikanska mord går att jämföra med ryska.

Senatens gruppledare Mitch McConell har länge försvarat och stått ut med Trump, men igår kväll satte han köttbiten i halsen. Trump låter som en demokratisk aktivist. På nätet beskrivs Trump som förrädare och jämförs med Chelsea Manning. En president har spräckt den tunna väggen på det amerikanska hyckleriets såpbubbla. När McConell har hostat färdigt bestämmer han sig. Trump is ‘over and out’. Trump kommer att tillintetgöra det republikanska partiet i nästa val om han får fortsätta. Han är för barnslig, har för dåligt omdöme, har ingen erfarenhet, ingen förståelse för vad som är lämpligt att säga var och när. Han måste bort.

Annonser
Posted in: Alla inlägg, Trump, USA