Upphandlingssystemet kväver småföretagaren

Posted on 18 januari, 2012


Att glömma att sätta ett litet kryss i en ruta i en kommunal upphandling, även om det av hela texten i övrigt framkommer med bländande tydlighet att krysset skulle vara där det är tomt, leder till att hårt seriöst arbetande människor mister hela sin inkomst och måste lämna sitt hem och flytta från orten. Medan den som får uppdrag varken behöver ha kompetens eller personal för uppdraget, utan efter upphandlingen försöker gå ut och leta efter kompetensen som krävs för uppdraget, något som inte alltid lyckas. Förloraren är naturligtvis skattebetalarnas i landsting eller kommun, medan kommunens upphandlingsbyråkrat är nöjd – åtminstone tillfälligt. Misslyckade upphandlingar leder ju till större efterfrågan ….. på nya upphandlingar, dvs mer arbete för byråkraten och så växer kommunens upphandlingsavdelning.

Fullständigt orimligt, men inte så lätt att skapa bättre regler snabbt vad det verkar. Men det får inte hindra en förändring och en förändring kommer, men när? Systemet kommer att hinna göra mycket skada än. Orimliga system och lagar demoraliserar och minskar tilltro till politiker och minskar efterlevnaden av lagar och bestämmelser, med kaos som följd.

Åldringarna i Sörmland som inte fick nya larmknappar därför att upphandlingen överklagats och fastnat i rättslig instans. Hur har det gått för dom? Systemet och bestämmelserna måste vara sådana att den typen av situationer i princip förbjuds.

Dom som vinner upphandlingar är dom som är proffs på att fylla i  upphandlingsansökningar. Sedan att dom inte har en enda anställd med den kompetens för uppdraget, spelar mindre roll. Det finns ju många exempel på det bland de stora vårdföretagen på marknaden. Bara ett tuta och köra, går det så går det! Och går det inte så får den som upphandlat stå där med lång näsa och utan den kompetens som utlovats.

Upphandlingsförfarandet är definitivt inte något som gynnar småföretagsverksamhet. Bara i min bekantskapskrets har jag två duktiga yrkesmänniskor men ”kryssmissare”. Att fortsätta privat under sådana förhållanden är tufft, men jag tror inte dom kommer att orka så många mer förlorade upphandlingar mot oseriösa jättar. Den normale medborgaren, den som Reinfeldt vurmar för, som vill starta eget, ryggar tillbaka när det krävs att han inte får missa kryss i upphandlingar om han ska kunna försörja sina barn. Då är det säkrare att ägna sig åt nåt annat. Den tjurige kan ju säga att Reinfeldt ger blanka f-n i småföretagaren. Den som Reinfeldt gillar att gnida sig mot är storfräsaren, den ekonomiska storfräsaren, såväl hemma som internationellt.  För visst är det lite underligt att denne man med sorgsna ögon som kom till makten bl a därför att han skrikit sig hes om byråkrati och onödiga paragrafer, inte höjer ett ögonbryn kring de här frågorna.

Att hela upphandlingsproblematiken måste tas i EU, utgör en än större anledning att driva hela komplexet med kraft av slipsförsedda, försoffade, fega och slöa politiker. Kom igen! Skrik högt ni som är runt Reinfeldt!

Jag misstänker ändå att förskrämda och övernitiska svenska byråkrater avstyr och undviker vett och sans i arbetet med upphandlingar. Man brukar ju använda uttrycket ”lagens intentioner”, som borde vara en grundsten i de här sammanhangen. Vett och sans har ju inte varit svenska byråkraters styrka och det verkar inte heller vara varumärke för dom som håller dom i hampan – politikerna.

Annonser
Posted in: EU