När Juholt pratar politik då lägger SvD ner rapporteringen

Posted on 15 juni, 2011


Juholt måste ha varit strålande i riksdagsdebatten eftersom det moderata partiorganet jagade upp en professor i retorik, som fick yttra sig om form, så att man kunde skippa det innehållsmässiga i vad Juholt förmedlade. Det var tydligen för svårt och för bra och fick de moderata redaktörerna på blaskan att rodna av skam och skuld inför det fattigsamhälle som Reinfeldt och Björklund i nära samarbete med SVD tillsammans ”skapar”. En retorikprofessors uttalanden får ersätta och förmedlar bilden av Juholt som en estradör och ordpajas. Innehållet lägger man åt sidan, till den verkliget store talaren stiger fram – Reinfeldt! Men SVD har svårt då också, om sanningen ska fram. Vår statsminister förmedlar ju inte särskilt mycket.

Pressens roll är sannerligen knepig, alltså inte rollen som pressen borde ha – den är enkel. Dels ska pressen rapportera objektivt och sedan ska den tycka till subjektivt, men det ska vara tyligt vad som är rapportering och vad som är tyckande. Svensk press har svårt för det. Redaktörerna blandar och ger. Vi läsare får likt kremlologer försöka tolka och se mellan raderna vad som är rapportering och vad som är tyckande. Men en sak ska vi inte glömma – SVD är en till statsministern extremt närstående blaska.

Flertalet av vår tids journalister är sådana som tycker att Reinfeldt här en hipp politiker – det är 80-talets barn, reaktionen på det motsatta 70-talet, då vänsterns folk fanns lite varstans i mediavärlden. Tiderna förändras, men problemet kring media är inte löst. Det är trots allt starka kapitalintressen bakom pressen. Det är inte en slump att högern har en stark mediamakt och vänstern en svag i nästan alla samhällen runtom vårt klot. Det är ett demokratiskt problem där man ännu inte funnit en bra lösning. Men fram till en bättre lösning hittas, så får vi nöja oss med att be journalisterna och redaktörerna och skärpa sig – rapportera! och skriv restan på ledarsidan!

Annonser
Posted in: Alla inlägg, Sverige