Reinfeldt försöker gödsla gangsterlogiken

Posted on 10 maj, 2011


Med en enkel gangsterlogik försöker Reinfeldt kedja fast oss i Libyen. Lojaliteter med krigskompisar är viktigare än frågan om vilka vi dödar och hur många vi dödar och vart det leder. Med sedvanlig grötmyndighet blir människors liv bisaker i Reinfeldts resonemang om att inte fega ur, att ta ansvar. Att ta ansvar skulle vara lika med att fälla bomber är en logik som vi svenskar aldrig tidigare använt oss av. Det är något som Bush och Pentagons generaler bidragit med till västvärldens ”civilisation”, en ovana som den gränslöst fege Obama för vidare. Reinfeldts generaler har fått smak på att kriga på riktigt och det är inte bra. Dom vill inte prata om dom som dödas av svenska bomber – ”det kan ju minska stridsviljan”. Nej, Reinfeldt, även om t o m Ohly störtade iväg i Sarkozys inrikespolitiska äventyr i Nordafrika, så var det fel. Håkan Juholt håller emot. Världens problem löses inte genom att alla beväpnar sig till tänderna och börjar använda sina vapen. Den lösningen är lika dålig på Stockholms, New Yorks och Moskvas gator nattetid i gängbråk som det är i det internationella umgänget. Det kan naturligtvis sluta med förskräckelse, eftersom alla som har tillgång till en kniv, en bössa, en Gripen, eller en atombomb inte bara har sitt vapen utan också sanningen antingen det är generalerna i Pyongyang, Islamabad, Dehli, Peking, Washington eller Moskva (jag tillåter mig hoppa över de uppblåsta amerikanska nickedockorna på generalstaben i Stockholm).

Vi behöver en återgång till de som FN och före det Nationernas Förbund en gång grundades kring, en envis och bergfast strävan efter att motverka krig på alla tänkbara sätt. I krig finns bara förlorare. Jag tror inte Misratas invånare, dom som har överlevt, har så väldigt mycket att tacka Sarkozy, Gripen och Ohly för.

Men när man lyssnar till rubrikerna i teves Aktuellt idag blir man inte hoppfull. I rubrikerna flåsar journalister efter bomber över Syrien. 70-talets nyhetsjournalister har verkligen gått i pension. De har ersatts av en generation nyhetsskapare vars fingrar precis vet hur man avfyrar kulsprutor, kanoner och bomber i de otaliga tevespel som barn och ungdomar nu växer upp med. Koppling till verkliga krigsupplevelser finns inte och saknas i flera generationer.

Annonser