SD engagemang i utanförskap

Posted on 16 januari, 2011


Så fantastiskt fint att få lyssna till en sverigedemokrat från riksdagens talarstol anklaga allt och alla i sin omgivning för att ha skapat utanförskap för somalier och får man anta, kurder, araber, perser och andra som har kommit till Sverige därför att deras  barn inte har någon framtid i hemlandet eller därför att soldater mördar deras familjemedlemmar.  Då är det bra att det finns personer som denne riksdagsman, som då vill hjälpa somalier och deras barn att komma ut ur utanförskapet. Tyvärr fick man inte se hans förslag till integration i tv1s nyhetsinslag men det kom säkert i det efterföljande programmet. 

Med utbredda armar och en svada och trygghet som i någon mån liknade Hasselakollektivets främste talesman i början på 80-talet, eldade han förmodligen vidare från riksdagens talarstol, och får man förmoda, använde tiden till att komma med bra förslag för att motverka utanförskap – förslag till integrering – kanske om fadderfamiljer, hur kriminella ungdomar ska kunna integreras bättre, större satsningar på bra fritidsgårdar etc, etc. Kommer den här sverigedemokraten att ta sig an en familj eller kanske en person med invandrarbakgrund som sitter i fängelse och som behöver ha hjälp med att integreras? Det gör han säkert med det engagemang som han hade för utanförskapsfrågorna, eller?

Ordvändningar, formuleringar och hur de här politikerna använder och betonar orden ‘flyking’ och ‘invandrare’, brukar normalt inte leda tankarna till förståelse, sympati, värme och omsorg, utan snarare om avståndstagande, förakt, misstro, kyla och iskall likgiltighet för hur det går för dom här människorna och deras barn om dom skickas tillbaka till Somalia – ett förhållningssätt diametralt motsatt till det spelade engagemanget om flykingars utanförskap i Sverige, som visades upp från riksdagens talarstol.  Många av partiets ledande personer verkar ha det gemensamma att dom har blivit kränkta i tonåren av invandrargäng och lärare och andra som inte har förmått att skapa rimlig ordning i situationen. För mig låter det som en dålig grund för en politisk karriär – mycket dålig grund.

Partiet strävar åt det motsatta hållet än vad mannen i talarstolen låtsades. Det handlar om att bygga murar, murar som syftar till permanent utanförskap – i Europa finns inget att hämta – lid i ditt hemland eventuellt dö där, men det är inget som vi kommer att lyfta ett finger för!

Värre bilder än så får man när man hör sverigedemokrater tala. Det här är vad svenska folket har att förhålla sig till. Vindarna blåser definitivt åt fel håll, men tolerans och solidaritet har ju aldrig skapats eller behövts lyftas fram i medvind. Det verkar ju vara svårt att begära från just det här partiet, för om dom skulle hamna på den linjen då skulle grunden för partiet rämna och partiet skulle upplösas i luften som cigarettrök. Sanning och hederlighet, kan det vara en väg att gå? Det verkar vara en lång väg dit också, så vi får nog vara beredda på fortsatt skådespeleri från riksdagens talarstol.

Annonser
Posted in: Alla inlägg, Sverige