Psykiatrin har rasat samman i USA – något för Sverige, Reinfeldt?

Posted on 15 januari, 2011


Systemet för psykiatri har brutit samman i USA rapporterar veckomagasinet Newsweek apropå dödsskjutningarna i Arizona och citerar Michael Fitzpatrick, chef för National Alliance on Mental Illness (NAMI). Systemet var i kris redan vid förra budgetomgången och har blivit än mer otillgängligt för medborgarna de senaste tre åren efter att man klippt två miljarder dollar i staternas budgetar, det gäller både dygsnvårdsplatser och övrig service. Man får i många fall inte ens en första bedömning inom tre månader. Mardrömsscenariot börjar när en tonåring vägrar att godta att han eller hon har allvarlig psykisk sjukdom. Alla som hade kommit i kontakt med Jared Lee Loughner visste att hans värld hade börjat gunga och han hade paranoida vanföreställningar, men någon psykiatri som kände som uppgift att ta sig an Loughner fanns inte. Mönstret är detsamma som kring Anna Lindhs mördare och det samtidiga mordet i Arvika.

Tre år och USA har gått åt fel håll. Går Sverige åt rätt håll? Det finns ju risk att så inte har skett eftersom regeringen Reinfeldt är stor beundrare av USA – kanske handlar det just om sättet att kunna åsidosätta samhällets svaga utan att någon ser på. Det är ju ofta rätt enkelt, deras företrädare är oändligt svaga jämfört med bankirer och styrelseledamoter i storföretag.  Även regeringens egna partikamrater i kommunerna klagar nu högljutt om att regeringen bidrar till försämringar av kommunernas insatser till människor som har det svårt – socialbidragen rakar i höjden, men det gör inte de kommunala budgetarna.

Det är svårt att stoppa en snöboll som har börjat rulla. Om människor misshandlas av en regering tillräckligt länge så blir det som i nordafrika – självklart. Om man inte ger folk socialbidrag, inte låter dom jobba eller bo (byråkrati, och begränsningar inräknade), då måste man som statsminister vara väldigt uppmärksam. Det duger inte att sitta inne på sin kammare med miniräknare och dollartecken i ögonen och gnugga händerna åt det femte jobbskatteavdraget. Då missar man lätt vad som händer i samhället. 70% är nöjda, men 30% blir ännu mer missnöjda. Nästa steg är naturligtvis att dom 70% börjar märka av de missnöjda 30% och sedan kommer kostnaderna och lidandet också för de 70%. Om Reinfeldt och Björklund vill, så får dom säkert vara med i nån studiecirkel på ABF eller liknande och lära sig lite grunderna. Ta med Borg och Beatrice också! Kursboken heter Jämlikhetsanden.

Annonser
Posted in: Alla inlägg, Sverige