För att studera behöver man bo

Posted on 14 januari, 2011


Lite konstigt är det att studenter står utan bostad i Uppsala och Lund som dom har gjort ett tag nu. Det är väl Sveriges två äldsta universitetsstäder, så det kan knappast vara så att informationen, att staden har studenter och att studenter behöver ha någonstans att bo, inte har nått fram till städernas politiker. Men visst är det märkligt, i hundratals år har studenterna kommit och gått och allihopa har dom behövt nånstans att bo. Sverige har utvecklats, industrialiserats, gått framåt, haft en lång period med socialdemokratisk regering som uppfostrade ett helt folks tänkande och så nu, nu har vi haft borgerlig regering i några år och då har vi ett helt nytt folk och en ny generation med politiker som inte förstår en massa saker som tidigare var självklara.

En fullständig överraskning och någon hållbar och trygg politik att möta detta, får man väl då säga, överraskande problem att studenter behöver ha någonstans att bo finns inte. Receptet är väl marknaden – som vanligt. Vad är det då som inte funkar i marknadsreceptet? eller funkar inte marknaden? Fattiga studenter kanske inte är ett incitament lukrativt nog för entreprenörer i byggbranschen. Vilka raska snabba planer finns nu att återanvända århundradenas samlade insikter om att studenter har bott och hur dom har bott? Är det nån som tror att man sätter sig ner, löser det här problemet raskt och sedan är det bra? Inte jag – det blir långbänk och hit och dit och sannolikt kommer det inte att bli ett bra resultat. Som det så vackert heter så saknas verktygen i den borgerliga verktygslådan.

Ett alternativt kan vara att bygga fler broar och parker i Uppsala och Lund, broar under vilka studenterna kan övernatta när bostäderna tryter, parker där man kan ställa ut fler parkbänkar på vilka studenterna kan bre ut sig med sina böcker, ”heta-koppen” och makaroner.

Björklunds heta planer om Sveriges roll i världen som ett utbildningens paradis haltar en smula kan tyckas. Han har haft rätt många år på sig och det vill sig liksom inte riktigt, inte heller vad gäller den här synnerligen basala delen på den kravprofil som rimligtvis borde vara uppställd för orter som hyser universitetsutbildning.

Annonser
Posted in: Alla inlägg, Sverige