Irak tog hennes ben

Posted on 6 januari, 2011


Mail Online 2011-01-06

Hanna Campbell - andra från höger

Hanna Campbell fick ett ben bortsprängt i Irak för två år sedan- en bild före och en bild efter. Hanna ler – hon måste. Hon har ett långt liv framför sig med sin lilla dotter. 

Våra unga behöver inte delta i kriget. Det finns så mycket annat vi kan göra när vi vill hjälpa än att göra det med gevär i händerna. När vi väljer att vara i Afghanistan, väljer vi också att låta bli att använda pengarna till att hjälpa människor som dör efter översvämningarna i Pakistan, eller människor på Haiti, eller de som har tbc, malaria eller AIDS,  människor vars liv skulle kunna se annorlunda ut med annorlunda beslut av Sveriges riksdag och regering. Om inte annat så lämna över pengarna till Svenska Afghanistankommittén att använda pengarna på ett sätt som dom vet blir bra.

Men skicka inte människor till att döda och dödas, att lemlästas och lemlästas. Hanna Campbell skulle kunna ha haft sitt ben kvar idag om Tony Blair hade tagit andra beslut, såsom så många människor hade kunnat vara  i livet idag, som nu är döda om Georg W Bush hade tagit råd av Svenska Afghanistankommittén under hösten 2001.

Bush och Blair går att i någon mån förstå, men Reinfeldt och Bildt har inga förmildrande omständigheter. Dom har bra folk runt om sig i landet. En som skrev på dagens brev i protest mot ambassadnedläggningar var Hans Rosling. Jan Elisasson är en annan. Men tyvärr är det så i Sverige nu, att partiboken ska vara blå och ideologin ska vara extrem – extremblå.

Annonser