Biståndsarbetarna i Afghanistan skyddar soldaterna – inte tvärtom

Posted on 31 december, 2010


Den svenska debatten om Afghanistan är häpnadsväckande, men så är debatten om Israel-Palestina och många andra debatter i samhället, så man får försöka begränsa sig i sin förvåning.

Alla säger det, men ingen uttalar det klart och tydligt. Anledningen att de svenska soldaterna inte skjuts av en efter en som de danska eller amerikanska är det arbete som har gjorts genom åren av Svenska Afghanistankommittén. Det motsatta har i alla fall diskuterats, dvs att den svenska militära närvaron ökar risken för biståndsarbetarna och deras insatser.

Det svenska biståndsarbeternas insatser är det absolut viktigaste skyddet som de svenska soldaterna har i Afghanistan. Talibanerna inspekterar skolor och annat biståndsarbete. De svenska soldaterna överlever, medan andra inte gör det. Det goda renommé som Sverige har till följd av detta mångåriga arbete fram tills nu, när Lars Vilks tycker det passar att spela roulette med det, har skyddat svenska soldater där och har gjort att vi kan administrera vår söndagsskoleutflyktsockupation vidare – självklart bara så länge som talibanerna accepterar det.

Se till att de svenska soldater som till psyket liknar sina amerikanska kollegor hålls borta från skjutvapen och att barnpassningen fungerar, så att dom inte klättrar över muren och kommer ut utanför området där svenskarna hålls instängda.

Annonser