Putins fiender är rövare

Posted on 29 december, 2010


Det mullrar i Ryssland medan vi satsar våra militära pengar på att rikta automatvapen mot afghaner. I Ryssland är det inte Putin som är hotet, tvärtom. Han är hoppet. Oppositionen är aktiv och har många miljoner väljare. Tanken är skrämmande att den ryska oppositionen i parlamentet skulle ta över spakarna för jätteriket som sträcker sig över elva tidszoner.

Ja, välj själv – höger eller vänster? Om du väljer höger finns som det största partiet ”Liberaldemokraterna”, som leds av Zhirinovski, ni minns hand som tycker att Alaska ska annekteras till Ryssland och att Polen kan delas mellan Ryssland och Tyskland. Om ni istället väljer vänster så finns det gamla ryska kommunistpartiet. När man letar sig in i deras ljudbibliotek för att lyssna på politiska tal, så har man som första alternativ att välja på, när Beria talar vid Stalins begravning. Beria ska inte behöva någon närmare presentation.

Det finns all anledning att vara noggrann i sin kritik av Putin och Medvedev. Ryssland behöver utvecklas socialt på en mängd områden. Ryssland behöver på olika sätt omvärldens stöd. Alternativet till den sittande regeringen finns inte, i alla fall inte ur svensk synvinkel. Vi får tills vidare trösta oss med att varken kommunisterna eller Zhirinovski är några jättepartier även om de är de näst och tredje största partierna i Ryssland.

Stödet för det ryska kommunistpartiet ska inte underskattas. Ryssar i Sverige konstaterar att situationen för vanligt folk i Ryssland är oändligt mycket sämre nu än under kommunisttiden. Vi i Sverige glömmer lätt  bort att man behöver ha mat i magen för att kunna överhuvudtaget tala. Det är viktigt att kunna fritt arbeta mot makthavare, men att överleva sjukdom – att kunna ge sina barn mat och skola är viktigare. Det är i alla fall hur jag tror att människor som röstar på ryska kommunistpartiet resonerar.

Annonser
Taggat: ,
Posted in: Alla inlägg