Terrorismen kan inte torteras bort

Posted on 23 december, 2010


Det är viktigt att försöka motverka extremism och terrorism i Sverige. Men det blir väldigt svårt när regeringen göder terrorismen med en naiv utrikespolitik – en extremistisk utrikespolitik tillsammans med USA – vi kommer aldrig lyckas att klappa muslimer på huvudet och säga: Jodå det är ok att slå ihjäl afghaner, och räkna dödade irakier är inte lika viktigt som att räkna amerikaner och Israel menar ändå väl när dom dödar 13-1400 palestinier som dom gjorde i januari. Effektivast vore om regeringen gjorde som Holland, Danmark och Canada – inse att man stöder ett utrikespoltiskt gangsteräventyr i Afghanistan.  

Vilka av krigets lagar ska brytas i Pakistan? Det är bara en liten del vi har fått veta av det som afghaner och irakier vet – Guantanamo, skendränkningar, tortyr, Abu-Gharib, dödande av journalister, pilotlösa bombplan som körs som videospel från Virginia USA av småpojkar – drönare och ett oändligt antal döda och skadade civila, psykiskt söndertrasade ungdomar, familjer  plus det som USA lämnar efter sig i Irak i form av ett halvt inbördeskrig, i Afghanistan och nu har också har börjat trasa sönder Pakistan. Att möta terrorism med regeringsstyrd terrorism – statsterrorism är fel väg även om Carl Rove, en populär mentor till många politiker, stöder det fullt ut och dessutom tycker att medeltida tortyr är vägen till fred. 

När det gäller Pakistan är dessutom risken för direkt konfrontation med Kina i Pakistan. Men det kanske är det som är syftet?

Läs Pierre Schoris bok Draksådd och Ann Heberleins bok En liten bok om ondska.

2010-12-24 – Pierre Schoris ”Vägen ut ur Afghanistan”

Sverige har länge haft ett grundmurat anseende som förespråkare för fred och internationell solidaritet. FN är en hörnpelare i svensk utrikesplitik. Den militära alliansfriheten har gett Sverige möjlighet att medla i svårlösta konflikter och de svenska blå baskrarna i FN-tjänst har varit uppskattade och efterfrågade.

Men alliansfriheten hotas av det militära engagemanget i Afghanistan. Svenskar strider under NATO:s banér och amerikanskt befäl. Sveriges riksdag och regering har inte någon kontroll över krigsinsatserna. Även FN:s trovärdighet och fredsbevarande förmåga har drabbats. En fredbevarande insats har blivit en krigsförande operation där de viktiga besluten flyttats från säkerhetsrådet till NATO.

Efter nio års krig är det hög tid  att omvandla de militära insatserna till ett massivt civilt biståndsprogram och överlåta åt afhganeran att forma sin egen freds- och utvecklingsstrategi.

Det är dags att hitta Vägen ut ur Afghanistan”

Annonser