Statsministerns jultal mörkar fakta om terror och kriget

Posted on 21 december, 2010


Reinfeldt försökte i sitt jultal föra fram Bushs tanke från 2001  i svensk tappning att självmordsbombaren hatade friheten, och ryggade för alla kopplingar till regeringens Afghanistanpolitik. Socialdemokrater söker råd på amerikanska ambassaden. Då gör givetvis vår regerings representanter också det. Där möts dom av både av krav och löften. Danskarna fick olja. Vi får invänta att Wikileaks så småningom ska kunna berätta för oss om det som borde höras i svenska riksdagen – hur hoten och löftena har sett ut.

Men vad pågår egentligen nu när amerikanarna vill utvidga kriget i Pakistan? Är det Vladimir och Jia-Bao som likt Disneytomten på julafton håller i säcken medan Obama och hans arméer marscherar djupare och djupare in i säcken?   Eller är det Obama, jagad av Pentagons generaler, som springer allt vad han orkar rakt mot Himalayas slutningar för att ta sig över dom, genom Tibet, genom Chinghaiöknen med en extremt from förhoppning om att knuffa Jin-Tao och Jia-Bao ur sina stolar och ta över tronen som Kinas kejsare. Tja, vem vet. Den vetskapen kallas för diplomati och ska hållas undan världen.

Jimmy Carters säkerhetsrådgivare Zbigniew Brzezinski var väldigt nöjd med att man lyckades lura in ryssarna i den afghanska säcken på motsvarande sätt – en början på det sovjetiska imperiets upplösning (P Schori: ”Vägen ut ur Afghanistan”, 2010 sid 25 sista stycket). Kineser och ryssar återanvänder tydligen gärna Afghanistan som ”imperietuggare” och skulle inte alls bli ledsna om USA-imperiet faller – och om svenskarna åker med av bara farten spelar mindre roll i Moskva och Peking.

Redan drottning Victoria försökte sig på att slåss i Afghanistan, resultatet av hennes krigande där blev att Afghanistan fick namnet – ”imperiets kyrkogård”.


Genväg till konspiratoriet

Annonser