Filmen om Assange och kriget som tevespelas

Posted on 11 december, 2010


A voice for the voiceless – Den rösten vill Reinfeldt och hans mentorer från USA kväva.

I SVT1 sändes en faktabakgrund om Wikileaks, en länk som Peter Wolodarski twittrade ut. Wikileaks avslöjar krigsförbrytelser och Hillary Clinton protesterar. Om Wikileaks inte hade avslöjat dessa gräsligheter, så hade de becknats som vänsterfantasier. Han visar kriget, det som alla journalieter har skyldighet att göra. ”Demokratiska” politiker försöker hindra det. Amerikanska generaler anklagar Assange för att orsaka att människor dödas – amerikanska generaler (!!) Assange är en journalistisk hjälte – äntligen får vi veta hur kriget i Afghanistan går till och hur Sveriges allierade agerar i afghanernas land mot afghaner.

SVT1-produktionen är gjord på engelska och jag hoppas att den kommer att visas runt om i världen. Bosse Lindquist, Jesper Huor och medarbetare Päivi Suhonen, Johannes Wahlström, Armin Turkanovic, Lars Grandstrand, Sven Lindahl m fl har gjort detta. Johan Brånstad och Ingemar Persson är ytterligare namn.

Bra journalistik kan ha en enorm betydelse för framitiden. Det är omöjligt att säga hur många människors liv ett sånt här reportage kan rädda – om det väcker politiker och människor runt om i världen.

Annonser