Ta chansen och färga politiken röd

Posted on 7 december, 2010


Nu när Mona Sahlin och hennes partivänner har svårt att bestämma sig för om dom ska vara röda eller blå, så har Vänstern chans att ta över scenen. Rätta mig om jag har fel, men min uppfattning är att Vänstern måste redovisa sin syn på svensk industri och storföretagsamhet som en positiv samhällsfaktor och den viktiga motorn i ekonomin och ytterst producenten av välfärd genom att generera skattepengar via de löner som kan beskattas och den moms som kan tas ut, som sedan kan fördelas och stärka de grupper i samhället som behöver – pensionärer, arbetslösa, sjuka, socialt utslagna, fattiga både hemma och på andra håll.

Det hörs väldigt lite från vänstern om att industrin är en viktig och positiv faktor och jag hittar det inte i partiprogrammet. Det är betydligt enklare och välbekant att tala om storföretag och industri i termer av röveri och ansvarslöshet, men det räcker inte för den svenska jobbaren. Den svenska arbetaren försöker att visualisera hur det skulle bli om Ohly fick ta över Borgs ansvar. Vad skulle Ohly göra? Hur skulle det gå för plånboken?

Om Vänsterpartiet förblir stående på det trygga säkra vänsterbenet och fortsätter att tiga om industrins positiva roll för välfärden, så har Vänstern inte någon chans att bli det stora vänsteralternativet i svensk politik. Det är nödvändigt att vänsters politik – i de stora och för vänsterrörelsen svåra frågorna – blir klar och tydlig. Slogans och slagord utifrån en gammal trygghet att man ändå aldrig fullt ut kommer att få ta över ansvaret, gör bara att andelen röster i val aldrig kommer att kravla över 10%.

De socialdemokratiska ledargarnityrets vacklande färd mot höger ger vänsterpartiet och Lars Ohly chansen att utveckla ett starkt, tydligt och tryggt vänsteralternativ till nästa val, för alla dom som inte vill se Sverige omvandlas i Reinfeldt, Borg och Björklunds stöpslevar.

Annonser