Assanges ‘Sesam öppna dig’ blottar hycklarna

Posted on 6 december, 2010


Wikileakshyckleriet rullar vidare. Journalisterna gottar sig och förfasar sig samtidigt, ett konststycke som dom kommer undan med därför att så gör man i USA. Schweiz stänger konton, ”Assange har blod på sina händer” säger USA (!).

Det är bedrövligt det som sker. Om han hade varit tyst och vägrat uppge vem han var då hade meddelarskyddet gällt. Om Assange hade tagit sig igenom Kremls murar eller den kinesiska muren in bland Pekings statshemligheter då hade Nobels fredspris hägrat. Men nu är det bara en plats på Guantanamo eller något liknande som väntar. Bildt, Björklund, Reinfeldt kommer att applådera liksom den svans av ungdomliga representanter för pressen och politiken och en del äldre djupt konservativa docenter.

”Den arrogante adelsmannen” Riktigt trevligt att för en gångs skull få uppskatta den amerikanska ambassadören och dra på smilbanden åt det som vi så många gånger känt om Carl Bildt, men kanske inte har sagt. Gissningsvis har Guillou sagt något liknande nån gång.

Många i världen reagerar, men dom får inte utrymme i CNN, BBC, DN och SVD, men lika fullt så finns dom. Dom som tycker det är ett värre brott att mörda och lemlästa tusentals irakier, afghaner och pakistanier än att tala om sanningen om vad som sägs bakom ryggen på Bildt, Sarkozy, Merkel och Berlusconi. Jag behöver väl inte säga det, men jag ansluter mig till den gruppen.

Att slåss mot dom rika och försvara dom fattiga, men det ska komma att kosta Assange dyrt. Hillary Clinton har i Newsmill redan förberett utlämnandet av Assange från Sverige genom en uppmjukande artikel – som vanligt kränkande i sin hållning till svenskarnas mentala förmågor, men talesättet kommer nog att bevisas igen och igen – ”dumb Swede”.

Men vad är grundproblemet i allt detta, jag menar bortom att palestiniernas situation kroniskt genererar avsky mot USA i stora delar av världen. Att så många sluter upp bakom USA oavsett hur groteskt deras president uppträder. Rädslan för Sovjet och Kina är större och med all rätt. Våldet mot samhällets fiender är lika stort där. Det har tyvärr gått så långt, så man kan inte länge säga – värre där – som man kunde förut. USA och väst visar upp en allt mer vulgär syn på icke-européer, lika grumligt rasistisk som den var i förra århundradet. Det vita vet bäst, är mer värda och kan självklart ta sig större rättigheter i umgänget med övriga i världen. Detta leder i fel riktning när det gäller säkerheten i världen. Vi bäddar för en riktig usel framtida säkerhet i världen för våra barn och barnbarn, bara utifrån det faktum att de kommer att betraktas som Bushs och Netanyahus barnbarn.

Det blir enklare och vi har mer kontroll över tingens oordning om vi alla enar oss om att det är budbäraren som är problemet. Nacka honom och vi kan återgå till att leva i en oskuldsfylld värd, där Bildt och Reinfeldt kan låtsas vidare att dom har en väldigt fin och ädel vän som heter USA.

Annonser